Krijg ik vergoeding voor lenzen vanuit de basisverzekering?

Vanuit de basisverzekering kom je alleen in aanmerking voor contactlenzen als er sprake is van medische noodzaak. Het moet dan echt gaan om specifieke lenzen of speciale hulpmiddelen. Voor normale brillen en contactlenzen heb je een aanvullende verzekering nodig. Heb je de lenzen in Nederland gekocht en staat er op de rekening hoe sterk de lenzen zijn? Dan ontvang je een vergoeding vanuit je aanvullende verzekering.

Wanneer worden mijn contactlenzen vergoed?

Je hebt recht op vergoeding als je visueel vermogen ernstig wordt beperkt als gevolg van een aandoening of trauma. De leverancier kijkt of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Daarvoor worden wettelijke richtlijnen in acht genomen. Wanneer je geen recht hebt op een vergoeding, ontvang je meestal een brief van de verzekeraar met uitleg.

Heb ik vooraf een verwijzing nodig van mijn verzekeraar?

Als je vergoed wordt vanuit de basisverzekering, dan kun je met een verwijsbrief van een medisch specialist naar alle opticiens die een overeenkomst hebben met jouw zorgverzekeraar.

Ga je naar een willekeurige opticien? Kijk dan eerst of deze een contract heeft met jouw verzekeraar. De laatst genoemde zal toestemming moeten geven als deze geen contract heeft met de opticien. De zorgverzekeraar kan om toelichting vragen van je optometrist of arts. Doorgaans staat er in het regelement beschreven of je toestemming nodig hebt. Daarbij kan het gaan om een eerste levering of een vervanging van de lenzen. Dien een aanvraag zorgvuldig in zodat de verzekeraar goed kan beoordelen in hoeverre een vergoeding voor lenzen verstrekt kan worden.

Kan ik naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan?

Als je lenzen vergoed worden vanuit de basisverzekering kun je terecht bij iedere opticien die een overeenkomst heeft met jouw verzekeraar. Ben je aanvullend verzekerd voor de lenzen? Dan kun je lenzen halen bij elke leverancier. Vraag ook na met welke opticiens je verzekeraar een betaalcontract heeft. Ga je naar een van deze opticiens? Dan hoef je de rekening niet vooraf te betalen.

Welke hulpmiddelen worden niet vergoed?

De volgende middelen worden meestal niet vergoed:

  • Middelen voor onderhoud, zoals lenzenpotjes en vloeistof
  • Onderzoek zonder verwijzing van een oogarts of ziekenhuis

Let op welke vergoeding van toepassing is in geval van contactlenzen die nodig zijn na een staaroperatie. Hiervoor geldt een andere vergoeding.

Wil je weten of je goed verzekerd bent? Kijk eens voor meer informatie op Poliswijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *